muhely43

muhely43

PICKIT2 klón programozó utánépítés

2014. április 13. - vidranor

Aki PIC mikrovezérlők programozásába akarja vágni a fejszéjén, annak szüksége lesz egy jól használható PIC programozóra. Ezt persze meg is vásárolhatjuk, de miért ne építenénk saját magunknak, jóval olcsóbban egy teljesen jól működő PIC programozót.

Az ötlet forrása  Z.Szilvásy-é melyett ezen az oldalon publikált.

Nade nézzük, az én utánépített klónom, hogyan is sikerült.

Íme a kapcsolási rajz:

pickit2-kapcsolas

A kész nyáklemez, lemaratva, kifurkálva, átkötésekkel és 1-2 alkatrész beforrasztásával:

pickit2_02 pickit2_03

Kész is, már csak a 18F2550-es felprogramozott mikrokontrollert kell behelyezni az IC foglalatba:

pickit2_04

A programozó működés közben:

pickit2_07

A kontrollerbe égetendő szoftver, valamint a nyákter és beültetési rajz letölthető a csatolmányok résznél. A firmware legújabb változata, amit a kontrollerbe kell égetni mindig megtalálható a http://www.microchip.com/ oldalon.

Az első indítás röviden:

  • Miután meggyőződtünk róla, hogy nincsen a nyákunkon rövid-zár avagy szakadás és egyéb forrasztási hibák, csatlakoztassuk USB kábellel a PC-nkhez, melyet HID kompatibilis eszközként kell felismernie.
  • Indítsuk el a PICKit2 kezelőprogramot és ellenőrizzük a "PICkit2 connected" állapotfelirat meglétét.
  • Ha idáig hibamentesen megvagyunk, akkor a tools menüponton belül a troubleshoot pontjára kattintva kövessük végig  a hibaelhárító varázslót. Ha ez lefutott, már használhatjuk is az égetőnket.
Megjegyzés:

A 18F2550-ba égetett szoftver tartalmaz egy bootloadert is, ami arra jó, hogy segítségével frissíthetjük a firmware programját anélkül, hogy egy másik programozóval tennénk ezt. Erre való a nyomógomb, aminek alapjáraton két funkciója van.

Bootloader mód: Ehhez tartsuk lenyomva a gombot, mialatt az eszközt csatlakoztatjuk az USB-hez. Ebben a módban való indításnál, csak egy új firmware letöltése lehetséges a PICkit2 kezelőszoftverből.

Utolsó hex file visszaolvasása: Ha normál használat közben, egyszer megnyomjuk a gombot, akkor újraolvassa a legutoljára használt hex file-t és beprogramozza azt a csatlakoztatott áramkörbe, feltéve ha engedélyezve van a programban.

Továbbá a programozón található még három darab led.

Zöld: Jelzi, hogy az USB-portról 5V-os tápfeszültséget kap.

Sárga: Jelzi, hogy a VDD a kimenetre van kapcsolva.

Piros: A firmware vezérli a működés különböző állapotainak visszajelzésére. Normál működéskor az olvasási és írási műveletek alatt világít, "elfoglalt" állapotot jelezve.

A bejegyzés trackback címe:

https://muhely43.blog.hu/api/trackback/id/tr848051726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csaby93 2014.05.11. 15:55:06

Hello! Nagyon tetszik a munkád! Meg szeretném ismételni, ha nem haragszol érte:D Az után érdeklődnék, hogy kb mennyi pénzből hoztad ki az egészet, illetve esetleg egy alkatrész listát tudnál nekem küldeni?

admin 2014.05.11. 22:28:31

Alkatrészlista mellékelve a letöltéseknél. Az alkatrészek költsége kb. 3500Ft + a nyáklemez. Ami költségesebb az maga az IC, ez esetleg eBay-ról olcsóbban beszerezhető.

csaby93 2014.05.11. 22:38:13

Köszönöm szépen a segítséget, holnap neki is állok az alkatrészek összeszedésének illetve a kezdő lépéseknek. Először ezt szeretném megépíteni, majd egy egyszerű próbapanelt PIC18F458 PIC18F452 PIC16F628 ezen három PIC valamelyikével, pár leddel ezzel azzal gyakorolni, tanulni.

csaby93 2014.05.29. 18:01:52

Kész lett a saját PicKit klónom is, nagyon tetszik illetve elképesztő hogy PIC progrmaozásba mekkora potencia van és mennyi lehetetlen dolgot meglehet vele oldani, vezérleni. Már építettem is egy egyszerűbb próba panelt nyomógombokkal, ledekkel, pár héten belül pedig LCD kijelzővel, hőszenzorral fogok építeni egy nyákot.
süti beállítások módosítása